Ben Essers, dirigent Harmonieorkest

Levensloop.

In 1957 ben ik in Heer (vlak bij Maastricht) op 29 april geboren. Muziek en sport waren de 2 grootste passies in onze familie en zo kwam het dan ook dat ik zowel voetbal als muziek tot mijn hobby’s maakte. Begonnen op de klaroen ben ik op een gegeven moment overgestapt naar de trompet en werd lid van de Koninklijke Harmonie van Heer. De liefde voor het dirigeren ontstond na de eerste repetities onder leiding van Marcel Arbeel en later onder Pierre Kuijpers. Alhoewel het musiceren mij goed afging bleek ook dat ik nogal goed kon voetballen. Caesar uit Beek is dan ook geen onbekende tegenstander voor me. Zo rond mijn 18e jaar heeft Marcel Arbeel er persoonlijk voor gezorgd dat ik koos voor de muziek en niet voor een carrière in het voetbal. Achteraf kan ik zeggen dat die keuze de enige juiste is geweest want ik kon toen niet bevroeden hoeveel plezier ik aan de muziek zou gaan beleven.

In de jaren 70 studeerde ik aan het Conservatorium te Maastricht en trouwde ik in 1979 met mijn huidige vrouw Marie-José. Al vrij jong maar dat betekende ook dat ik voor de 3e keer uitstel kreeg voor vervulling van de dienstplicht een daarmee ook niet naar "dienst" hoefde. Dat was ook de bedoeling want zo kon ik rustig mijn studie afmaken en starten met mijn werk. Ik behaalde achtereenvolgens de diploma’s Hafa-directie (met predikaat uitmuntend) in 1979, in 1980 Koordirectie en in 1981 Akte muziekonderwijs A. Dit laatste diploma bezorgde mij in februari 1982 een baan als muziekconsulent aan Muziekschool Heerlen. In 1992 werd ik daar benoemd tot adjunct-directeur en ik werk daar dus al ruim 20 jaar. In 1983 verhuisden wij naar Bunde – waar we nu nog woonachtig zijn – en in 1991 werd onze dochter Danique geboren. Ik mag wel zeggen op een zeer speciale datum: 18 december. In cijfers 1812 en dat staat weer voor een fantastische ouverture van P.I. Tsjaikowski : de Ouverture 1812 Danique heeft ook als een van haar hobby’s muziek; zij speelt al enkele jaren met veel enthousiasme piano.

Dirigentenloopbaan

Nadat ik enkele maanden de zieke dirigent bij de Koninklijke Harmonie van Heer had vervangen kreeg ik de gelegenheid om in 1977 na een proefrepetitie dirigent te worden van de Fanfare St. Gertrudis uit St. Geertruid uitkomend in de 1e afdeling. Met deze fanfare deed ik in het Conservatorium te Maastricht eindexamen; dit bleek de 1e keer te zijn dat er een vereniging uit een lage afdeling het examenpodium betrad en het resultaat voor mij: 3 x 9 en predikaat uitmuntend. De geweldige successen (uiteindelijk via diverse promoties, landskampioenschap etc. terecht gekomen in de superieure afdeling) leidden er toe dat ik in 1980 werd benoemd tot dirigent van Harmonie Berggalm uit Noorbeek. Deze beide verenigingen hebben er mede toe bijgedragen dat ik in 1989 dirigent werd bij de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden. Dat betekende echter wel dat ik "mijn" fanfare St. Gertrudis na 12 moest verlaten vanwege dezelfde repetitiedag. Jammer maar als je dirigent in Eijsden kunt worden moet je dat zeker doen. En gezien de vele muzikale hoogtepunten met deze vereniging behaald tijdens WMC en grote concerten achteraf een juiste keuze. In 1991 werd ik benoemd tot dirigent van Fanfare St. Cornelius Schin op Geul en in 1997 bij Koninklijke Fanfare Concordia uit Ulestraten. En per 01-02-2004 bij de Koninklijke Harmonie St. Caecilia uit Beek. Nadat ik – met de titel eredirigent en een Koninklijke onderscheiding – de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden verliet en interim dirigent ben geweest bij St. Rosa Sibbe ben ik nu dirigent van de Koninklijke Harmonie St. Caecilia Beek en de Fanfare St. Blasius uit Cadier en Keer. Mijn dagelijkse werkzaamheden vul ik in als adjunct-directeur van SCHUNCK* Muziekschool (voorheen Muziekschool Heerlen) te Heerlen alwaar ik sedert 1982 in dienst ben. In de weinige tijd die nog resteert geef ik zoveel mogelijk aandacht aan mijn gezin maar probeer ik ook te lezen en volg ik de sport op de voet.

Ben Essers Dirigent,
Koninklijke Harmonie St. Caecilia Beek